Munzur Festivali’nden tek ses: ‘Doğamızın talanına izin vermeyeceğiz’

Posted by

DERSİM – Bu yıl 22’ncisi düzenlenen Munzur Kültür ve Doğa Festivali, 22-28 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirildi. Dersim merkez, Ovacık ve Hozat’ta düzenlenen festival etkinliklerinde konserler, paneller ve çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi. Festivalde öne çıkan tema ise Dersim doğasının korunması, maden projelerinin iptali ve artan göç oldu.

22 Temmuz’da Dersim merkezde halaylarla açılışı yapılan festivalde dört gün boyunca çocuk etkinlikleri, kadın etkinlikleri, tiyatro ve belgesel film gösterimleri, kitap fuarı, ‘doğama ve irademe dokunma’ yürüyüşü yapıldı. Çevre illerden katılımın yoğun olduğu festivalde ilçe programları oldukça kalabalık geçerken, festivale birçok şair, yazar ve doğa aktivisti de katıldı.

BELEDİYELERDEN DOĞANIN KORUNMASI İÇİN ORTAK ÇAĞRI

Ovacık, Hozat ve Dersim merkez belediyesi başta olmak üzere tüm katılımcılar tarafından bu sene festival için gelen misafirlere çevreyi temiz tutma çağrısı yapıldı. Dersim kültürünü yaşatma amacını vurgulayan yetkililer, doğaya sahip çıkılmasını sıklıkla vurgulayarak duyarlılık çağrısı yaptı.

‘HAYVANLARI KATLETME YASASI GERİ ÇEKİLMELİ’

Festival etkinlikleri sırasınca en büyük tepkilerden biri de Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen sokak hayvanları yasasına dair oldu. Hemen hemen her eylem, panel ve konserde söz konusu yasanın geri çekilmesi istenirken hiçbir hayvana dokunulmaması ve yaşam hakkının engellenmemesi çağrısı yapıldı.

MADEN PROJELERİNE TEPKİ

Festivalin bir diğer öne çıkan gündemi ise Dersim’de yapılmak istenen maden projelerine dairdi. Dersim’in doğasıyla bir bütün olduğu ve binlerce canlıya ev sahipliği yaptığını belirten katılımcılar, maden projelerine karşı birlik olma çağrısı yaparak “Dersim, İliç olmayacak” dedi.

CUMARTESİ ANNELERİ, BARIŞ ANNELERİ VE GÜLİSTAN DOKU’NUN ANNESİNDEN MESAJ

Festivalin bir diğer vurgusu ise 5 Ocak 2020 yılından beri kendisinden haber alınamayan Gülistan Doku’nun akıbeti hakkındaydı. Kadınlar Gülistan Doku ve katledilen, şiddet gören tüm kadınlar için bir araya gelerek yaşamlarına ve haklarına dönük saldırılara karşı dayanışma ve mücadele çağrısı yaptılar.

Cumartesi Anneleri, Barış Anneleri ve Gülistan’ın annesi Bedriye Doku’nun festivale gönderdiği mektuplar katılımcılarla paylaşılırken tüm konser ve panellerde Gülistan Doku’nun akıbeti soruldu.

‘KİTAP FUARINA VE ZAZACA’YA İLGİ AZDI’

Festival kapsamında düzenlenen fuara katılan Vate Yayınları kurucusu yazar, şair, çevirmen Deniz Gündüz, kitap fuarına ilginin zayıf olduğunu söyleyerek festival programında Zazaki etkinliklerin eksikliğini eleştirdi.

Gündüz, şu ifadeleri kullandı:

“Vate Yayınevi olarak daha çok Zazaca yayıncılık yapıyoruz ve festival kapsamındaki fuara katıldık. Kitaplara genel olarak beklediğimiz gibi bir ilgi olmadı. Elbette buradaki fuarı normal bir fuarla karşılaştırmamak gerekir, sonuçta bu bir fuar değil, festival. İnsanlarda da motivasyon eğlenmek içindi. Fakat Eskişehir’de stant açmışım gibi fazla ilgi olmadı. Genelde gelenlerin veya kitap alanların birçoğu dışarıdandı. Festivalde gördük ki Dersim’de Zazaca’nın durumu diğer konuşulan bölgelere göre gerçekten çok kötü. Festival programında da Zazaca’yla ilgili eksiklik gördüm. Sonuçta doğa ve kültür festivali deniliyor ama dille ilgili pek bir şey yoktu. Tek bir panel vardı o da Türkçe yapıldı. Anadildeki etkinliklere ağırlık verilmeliydi.”

Vate Yayınları kurucusu yazar, şair, çevirmen Deniz Gündüz

‘İŞLENEN KONULAR İYİ FAKAT KOORDİNASYON ZAYIFTI’

Etkinliğe yurt dışından katılan Filiz Özer, festival kapsamında yapılan çağrıların önemli olduğunu ve sahiplenilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:

“Festival etkinlikleri çok güzeldi fakat bence eksikler vardı. Koordinasyon zayıftı. İşlenen konular ve yaklaşımlar güzeldi. Çok iyi karşılandık. Dersim’e gelmek, böyle bir festivalin olması, geçmişi tekrar hatırlamak, anmak güzel bir şey. Daha iyi bir organizasyon beklentimiz var. Tabii bilinen sıkıntılar sebebiyle bunu hoşgörülü olmak gerekiyor. Bunlar dışında güzel buldum. Doğa ve çevre vurgusu çok önemliydi dilerim her zaman barışçıl bir ortamda devam eder.”

Filiz Özer

‘DAHA İYİ BİR FESTİVAL İÇİN ÇALIŞMALARA BAŞLAYACAĞIZ’

Dersim Belediyesi Başkan Yardımcısı Mustafa Taşkale ise tüm ekonomik zorluklara rağmen festivale katılımın yoğun olduğunu belirtti. “Biçimiyle, içeriğiyle kendini yenileyen, daha çok şeye cevap verebilecek bir festivalin tartışmaya açılması için kurumlarımızın üzerinde bir görev var, bunun için festival bitiminde bir araya geleceğiz” diyen Taşkale şunları ifade etti:

“22. festivalimiz kısıtlı olanaklarımızla ve büyük bir fedakarlıkla düzenlendi. Bu dönem ortaya çıkan ekonomik kriz ve insanların seyahat edememe meselesine rağmen yine de beklentimizin üzerinde bir katılım gördüm. Özellikle bu sene panellere yoğun bir ilgi oldu. Paneller arka arkaya olmasına rağmen insanlar sabırla dinleyebildi, tartışmalara katılabildi. Birinci günkü açılışımız da gayet kalabalıktı son gün de önemli bir katılım oldu. 22 yıldır festival için emek veren herkese, gelen, sahip çıkan, bizimle olan tüm Dersim sevdalılarına buradan teşekkür ediyoruz.”

Dersim Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Taşkale

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir